När det vankas fest eller tillställning är det vanligt att man också bjudit in många gäster. I vanliga fall kanske man bara lagar mat till sig själv eller till sina familjemedlemmar, men nu ska man helt plötsligt föda ett helt gäng av människor, vuxna eller i blandade åldrar. Att laga mat till många kan kännas som en mycket svår och jobbig uppgift och visst finns det en sanning i detta. Det som däremot också är sant är att det finns knep som man kan använda sig av och som underlättar matlagningen väldigt mycket.

På internet och matsidor online kan du hitta mängder med härliga recept som passar till många olika tillfällen. När du ska laga mat till många är dock valet av maträtter väldigt viktigt. Är det en fest ska du med största sannolikhet även hinna städa och dekorera och då behöver maten vara enkel att sätta ihop. Vilken typ av mat som lämpar sig är svårt att säga och beror naturligtvis på gästernas (och din) egen smak. Många väljer att laga bufféer men för att lyckas med detta krävs matlagningshjälp eller väldigt mycket tid, eller? Nej, faktiskt inte! Här nedan har vi listat några av de bästa maträtterna som passar till många och som kan förberedas långt i förväg. Genom att förbereda eller till och med tillaga maten helt innan festen kan du vara säker på att tiden räcker till.

Bästa maträtterna som kan förberedas

1. Fläskfilé i ugn – Fläskfilé i ugn är enkelt att tillaga och det går väldigt snabbt till. Du kan med fördel laga filén helt klar i ugnen dagen innan, men skiva inte upp den ännu. Vänta till samma dag som festen, skiva upp och servera som ett gott kallskuret kött.

2. Lasagne – Lasagne är en rätt som de allra flesta gillar och sanningen är att den blir godare om du tillagar den dagen innan. Osten kan du dock vänta med tills det är dags att värma upp den färdiga maträtten. Fördelen med lasagne är att du kan variera den, t.ex. lasagne med grönsaker, kyckling, köttfärs och mer därtill.

3. Matiga pajer – Med några goda pajer kan du snabbt skapa en härlig buffé. Pajer kan tillagas dagen innan och de håller sig perfekt i kylskåp tills det är dags att värma upp dem. Precis som med lasagnen har du här många olika valmöjligheter till fyllning, t.ex. ost och spenat, tacopaj eller skinka och broccoli.

4. Potatissallad – Oavsett om du vill göra en klassisk eller fransk potatissallad är denna maträtt enkel att förbereda och förvara i kylen till festen. Kom ihåg att ta ut potatissalladen en stund i förväg så att den inte är isande kylskåpskall när den ska serveras. Ska du ha créme fraiche i då ska du vänta med att blanda ner den till dagen för festen.