Att matcha ett vin med en maträtt tycker många är klurigt. Det är inte sällan det känns svårt att hitta ett bra vin till maträtten i fråga. Men det är faktiskt inte speciellt komplicerat att välja rätt vin. Det finns några enkla parametrar som du kan ta hänsyn till för att hitta rätt vin till rätt mat. Genom att testa dig fram kommer du även att lära dig mer om vilket vin som passar till vad. Om du vill beställa olika viner ska du kolla in Vinoteket där du kan botanisera bland mängder med olika viner. På Vinoteket kan du hitta allt från vinlådor till naturvin. Vinoteket har ett stort sortiment av vin och det bästa är att du kan få ditt vin som du beställer hem till dörren.

 

Utgå ifrån vinet

Det viktigaste när det kommer till mat och vin är att du ska dricka vin som du faktiskt gillar. Det är också alltid lättare att välja vin först och maten sedan. Välj en vinstil eller ett speciellt vin som du vill ha och utifrån det kombinerar du ihop en bra maträtt. När du har valt vin fokuserar du på vinet som sådant. Fundera över om det är komplext eller lätt istället för att fokusera på vilken druva det är. När det kommer till mat och vin ska du oavsett om det är ett smakrikt vin med mycket tanniner eller ett lätt vin alltid tänka på att varken maten eller vinet ska dominera. När du balanserar upp maten tillsammans med vinet får du oftast rätt kombination. Ett komplext vin passar till smakrik mat och enklare mat passar generellt till ett lätt vin. Ett kraftigt rött vin passar bäst att servera till fet mat och rött kött medan ett lätt vin passar bättre till en krispig och enkel sallad.

 

Hitta en balans

För att hitta rätt kombination kan du tänka på vad det är som dominerar i maträtten. Ett säkert sätt för att få en bra matchning är att ha koll på syran i vinet. Ett vin med hög syra kräver mat med syra för att lyckas få en bra balans. Ett tips är att tänka på att salt mat kommer göra att ett vin med mycket tanniner kan smaka strävt.